Menu

Om gården

Wattkast äppel finns på Överstu gård, belägen på den natursköna ön Wattkast i Åbolands skärgård. På Överstu gård arbetar idag tredje generationen efter nyskiftet under början av 1900-talet.

Gården

Wattkast äppel finns på Överstu gård, belägen på den natursköna ön Wattkast i Åbolands skärgård. På Överstu gård arbetar idag tredje generationen efter nyskiftet under början av 1900-talet. Arbetena har bestått av mjölkproduktion och köttdjursuppfödning, samt odling av olika sorters grödor såsom t.ex. sockerbetor, lök, kinakål och nypotatis. År 1999 planterades de första äppelträden som idag hör till den huvudsakliga odlingen. Vi har 9 olika sorters äppel samt försäljning av äppelmust och småskalig vidareförädling av äppel. På gården odlas också nypotatis i liten skala för direktförsäljning främst till midsommar.
Annika Hölmen Wattkast Äpple 2

Odlaren

Jag är Annika och jag arbetar heltid och bor här på min gård - mitt paradis på jorden, tillsammans med mina tre barn, varav äldsta har flugit ur boet för att studera på annan ort. Till utbildning har jag gått närvårdarexamen och trädgårdsmästarexamen, och sedan jag tog över gården efter min far år 2012, har jag även tagit kurser i företagsekonomi. För mig är det en ära att få förvalta och sköta om den mark som mina förfäder har brukat, och jag högaktar det hårda arbete människorna hade förr på gårdarna i skärgården. Jag strävar efter att leva ett liv i samspel med naturen på ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt. Våren 2020 fick jag även intyget över avlagd grundkurs i ekologisk odling.

Så hittar du till oss

Till Wattkast äppel kommer du från Nagu/Korpo färjan då du fortsätter att köra på skärgårdsvägen (Väg 180) i 4,8km. Vänd höger vid Wattkast vägskäl och kör över Wattkast bro. Fortsätt sedan köra rakt fram på Wattksastvägen i 1,75 km tills du ser våra äppelträdgårdar på högra sidan och du är framme.

Från Galtby färjfäste kommer du till Wattkast äppel då du kör 800m på skärgårdsvägen (Väg 1800), svänger vänster vid korsningen och fortsätter på Skärgårdsvägen (Väg 180) i 2,4 km. Vänd vänster vid Wattkast vägskäl och kör över Wattkast bro. Fortsätt sedan köra rakt fram på Wattkastvägen i 1,75 km tills du ser våra äppelträdgårdar på högra sidan och du är framme.
Wattkastvägen 175, 21710 Korpo
+358 40 413 1091wattkastapple@gmail.com
Wattkast Äppel transparent logo
Har du frågor?
Skriv till oss!
Webpage and photography by